LAGERE SCHOOL

Het vijfde houdt de buurt proper!

Op zeer regelmatige basis gaan 5A en 5B er op uit om de buurt rondom de school proper te houden. 
Gewapend met vuilzakken, grijpstokken en veel energie maken we een fikse wandeling terwijl we vuil rapen. 
Zo dragen wij ons steentje bij aan het milieu!

Voorleesweek in het vijfde leerjaar.

Er werd tijdens de voorleesweek duchtig op losgelezen in het vijfde leerjaar en dit op alle mogelijke plaatsen.
We startten in de klas, met een filmpje van juf Kaat, trokken nadien naar de tuin, en woensdag gingen we ons boek voorlezen in de bibliotheek. Op donderdag deden we een klasuitstap naar het provinciaal domein in Kessel-Lo, maar ook daar hadden we een boek mee naartoe. 
Ten volle hebben we genoten van het voorlezen, en kregen, als kers op de taart, op het einde van de week nog een boek cadeau om uit voor te lezen! 

1ste leerjaar: Wij zijn klaar voor de Sint!

3 - 2 - 1 - start!!!! 

De eerste klas is klaar voor de Sint!!!

 

Wanneer het themaboekje van het bos ingevuld op de stapel ligt, slijpen we onze potloden om de Sint een brief te schrijven. Nu we al veertien woorden kunnen lezen en schrijven, zijn we klaar om mooie brieven naar de heilige man te zenden. Met een dikke omslag wandelden we naar de prachtige brievenbus op de Van Frachenlaan.

Spannend wachten we op zijn antwoord!

 

juf Ann en juf Sofie

Op paddenstoelentocht met het vijfde leerjaar.

Vandaag gingen we met het openbaar vervoer richting Kessel-Lo. Daar stond ons een leuke dag vol wistjedatjes over paddenstoelen te wachten. Paddenstoelen onderzoeken, een presentatie en een zoektocht, niets was teveel. We maakten zelf ook een eigen stronkje waarin we paddenstoelen kunnen kweken. Volgende herfst kunnen we ons dus aan lekkere paddenstoelen verwachten. 
De lijnbus bracht ons veilig terug naar school. 

2de leerjaar: Lekker griezelen!

De klas van twee bee verkleedden zich ook in een pompen, een heks of een spook.

Ze genoten van de dag en de fotoshoot.

Gelukkig waren het vampieren zonder bloed. 

Nu op naar feest van de Goedheiligman daar worden wij super blij van.

juf Veerle

1ste leerjaar: Neem eens een kijkje in onze klas!

In de eerste klas wordt er heel wat gespeeld, gewerkt, geknutseld... noem maar op!

De afgelopen weken stond vooral het thema herfst centraal.

Uiteraard leerden we ook al heel wat letters, woorden en getallen.

4de leerjaar: Talenten inzetten in het bos!

Is het dierenkundige? Is het een botanicus? Is het een artiest? Wees maar zeker! Met de fiets trokken we naar het speelbos van Zaventem waar we in de huid kropen van een wetenschapper. We maakten kunst en tekenden een grondplan. Zoekend naar allerlei planten, dieren, soorten aarde, ... vloog de tijd voorbij!

4de leerjaar: Wij ontdekken het gemeentehuis!

In het vierde leerjaar leer je heel wat bij over onze gemeente Steenokkerzeel. Nadat de juffen wat uitgelegd hadden, gingen we op leerwandeling in Steenokkerzeel. Wanneer we bij het gemeentehuis aankwamen, vroeg de burgemeester ons of we graag eens een bezoekje wilden brengen aan het gemeentehuis! Daar moesten wij niet over twijfelen!
Een tijdje later ontving de burgemeester ons samen met enkele van zijn schepenen. Zij legden ons uit wat ze zoal doen en nadien mochten we via een fotozoektocht het gemeentehuis verkennen. Wij weten nu weer heel wat meer!

Het vijfde leerjaar heeft een hart voor de natuur.

Sinds enkele jaren proberen we onze tuin meer en meer in de kijker te zetten. Dit jaar draagt ook het vijfde leerjaar hun steentje bij om van de tuin een mooie plek te maken, waar iedereen van kan genieten.
In augustus zorgden de leerkrachten en de ouderraad dat er al een groot deel van het stukje grond, ontdaan was van onkruid. 
In september startten we met het onkruid verder uit te doen, houtschors te verdelen en bloembollen te planten. 
De bloembollen zullen normaal gezien uitkomen in de lente, hopelijk wordt het een mooie bloemenpracht. 
In december komen er nog extra plantjes en struiken bij, zodat we nog meer diertjes kunnen aantrekken in onze tuin. 
Ondertussen wieden we elke week flink het onkruid, dit is niet enkel goed voor de tuin, maar ook de kinderen genieten met volle teugen van het buiten zijn.  

Wint het vijfde leerjaar de frietwedstrijd? Update!!

Enkele weken geleden kregen we een uitnodiging in de bus om mee te doen met een wedstrijd. Marc de Bel heeft een nieuw boek en zocht een nieuwe cover voor het boek "sToverij met frietjes". 
Het vijfde leerjaar waagde zich aan de taak en maakte prachtige boekencovers. Ze kozen er de beste uit, die we in het groot maakten en deze brachten de juffen met veel plezier naar Kruisem. Marc de Bel zelf was niet thuis, maar de boeBoekweitstraat werd alvast vrolijker door onze inzending.. Benieuwd of ze zullen winnen!

Update!
Ruim 33 000 tekeningen werden er ingezonden, waaronder onze tekeningen van het vijfde leerjaar. Op 18 oktober was het dan eindelijk zover. Op de website werden de winnaars gepubliceerd. Hoofdprijzen tekenwedstrijd STOVERIJ met FRIETEN – Belirium
De superhoofdprijs met frietjes wonnen we jammer genoeg niet, maar we wonnen wel één van de 21 hoofdprijzen, namelijk een boekenpakket voor hel hele vijfde leerjaar! 
Wie weet kunnen we de frietjes dan ook nog wel geregeld krijgen. Super goed gedaan vijfde leerjaar. 
Wij zijn trots op jullie!

Aan zee met het tweede en het derde leerjaar

Aha! Het eerste nieuws van onze vrienden vanuit Oostende.
Dinsdag 14 september kwamen we na een vlotte rit toe in Oostende.. We werden verwelkomd door een waterzonnetje en de mensen van de jeugdherberg....Nadat we onze valiezen een veilig plekje gegeven hadden - er waren wel zwaargewichten bij (!) - konden we onze boterhammetjes opeten met zicht op zee en een koel briesje in het gelaat.
Heerlijk om zo al de komende dagen in te zetten. Iedereen was blij, vooral ook omdat er kon gegeten worden, want iedereen had een flink hongertje.  

In een eerste wandeling maakten we al kennis met een visser die fier liet zien hoe hij zijn materiaal klaar maakte voor de vangst... We konden niet wachten tot hij beet had, maar zo leerden we meteen dat leven dicht bij de zee toch wel anders is dan bij ons.

Daarna verkenden we de buurt met de go-carts. Er viel af en toe een drupje regen , maar de zon op de gezichten van onze kinderen sprak boekdelen.  Nadien konden we genieten van een lekker ijsje. Nog meer zon op de gezichtjes.  Iedereen mocht zijn smaakje kiezen.. Je kan je voorstellen dat we er niet zo snel weg waren... ;-)

In de zangstonde nadien lieten we mannen met baarden te kaap'ren varen. Het eten kwam dan net op tijd... Balletjes in tomatensaus met frietjes. En nog een lekker dessertje nadien. 

De zaklampen werden boven gehaald en de stralen ervan doorbraken de duisternis die ondertussen al gevallen was. Een wandeling op de pier die ver in de zee uitstak was meteen de afsluiter van deze avond.

Tandjes poetsen, voeten wassen en dan in bed... 

Het duurde wel een tijdje eer alle oogjes dicht vielen - het is zo fijn met vrienden en vriendinnen op de kamer - maar uiteindelijk vertrok iedereen op reis naar dromenland. Klaar voor de volgende dag.
meester Pol

Smoezels in 1A

Deze vrijdag gingen we met de hele klas in de namiddag spelen op het Hinckaertplein.
Eens we daar aankwamen, zagen we een gekke man met een koffer en een wereldbol in de hand. De kinderen waren nieuwsgierig. Ze verzonnen al heerlijke verhalen over wat hij zou doen.
Plots kwam deze ontdekkingsreiziger naar ons toe. Hij vroeg of wij de klas van juf Rani waren. De kinderen keken zeer verbaasd.

 

Nadien bleek dat deze ontdekkingsreiziger de papa van Xander, Koen, was. Hij vertelde ons dat hij al een heleboel reizen heeft gemaakt. Tijdens zijn trip ontmoette hij de ‘Smoezels’. De Smoezels zijn wezentjes die leven op de vuilnisbelt en die houden van afval en alles wat vuil is.

 

De klas leerde het verhaal van de Smoezels kennen en leerde hoe ze moeten sorteren via een kleurplaat van de Smoezels. Als afsluiter kregen we een lekkere wafel en ‘olie in Smoezeltaal’ wat voor ons appelsap betekent.

 

Dankjewel Koen voor deze super leuke namiddag!

 

1A en juf Rani 

4de leerjaar: fietsvaardigheid

Het vierde leerjaar oefende er deze week op los. 
Iedereen kwam met zijn/haar 'stalen ros' naar school en we deden een kleine fietstour in de omgeving van de school. Nu we steeds wat ouder worden, is het belangrijk dat we ons zowel te voet als op de fiets veilig kunnen gedragen in het verkeer. 

Nadien oefenden we op de speelplaats nog wat moeilijkheden in zoals slalommen, hand uitsteken, over een schans rijden, ....

Wij zijn bijna klaar voor het fietsexamen in het zesde leerjaar. 

Juf Kirsten

Leren en sporten in de buitenlucht...

Hé hé hé, doe je mee? Sport is fijn voor groot en klein!

In deze tijden is het aangeraden om zo veel mogelijk buiten activiteiten te doen met de kinderen.
Wel juf Tine die kan je vanaf wanneer de zon schijnt terugvinden op het Chiroplein naast de school.

De kinderen genieten met volle teugen van hun turnles buiten.
Balspel, estafette , kringspelen enz.. alles komt aan bod.

Leeractiviteiten die het toelaten worden door juffen buiten georganiseerd.

Juf Kaat

Hoe de leeshut "De Droomhut" werd...

Dat onze school zich dit jaar extra inzet op leesplezier

Kon iedereen al lezen hier.

Elk bezoekje aan de leeshut was het bezoekje waard,

dat werd met een gezellig momentje gepaard.

 

Na een oproep voor een nieuwe naam,

Kregen ondertussen leerlingen een beetje faam.

Uit heel veel namen konden we kiezen

Maar “de Droomhut” kon deze wedstrijd niet verliezen.

 

Vanaf nu pronkt op de hut de nieuwe naam,

Klaar voor nieuwe avonturen om te ontstaan. 

 

Team lezen

Joepie!!! Smakelijk lezen!!

Eindelijk was het dan zover.
De jeugdboekenmaand kon afgesloten worden met een heus leesontbijt.

Smakelijk lezen iedereen!
Iedereen bracht voor zichzelf een lekker ontbijtje mee en konden terwijl genieten van 2 voorleessessies.

Juf Kaat en Meester Pol konden ons boeien met het voorlezen uit hun boek.

Via de computer kon de hele school mee luisteren!! Super gezellig!

 

Dat de kinderen van het tweede die dag nog verder gingen lezen??? Uiteraard!!

We gingen in de bib ons nieuw boekenpakket afhalen. Nadien gingen we op boekenrestaurant en konden we in de verschillende boekjes snuisteren. Op die manier konden we eens zoeken welke boeken we zeker eens wilden uitlezen.
 

In de namiddag werd de Droomhut door ons gereserveerd. In kleine groepjes mochten we in de Droomhut en de anderen zochten buiten een gezellig plekje uit.

Zeg nu niet dat de kinderen van het tweede niet weten wat genieten is… 

Juf Ils

Dankjewel BIB!, zegt ons tweede leerjaar

Aangezien de bib dit jaar geen voorstelling kon aanbieden, konden de bengels van het tweede leerjaar deelnemen aan een leuk alternatief hiervoor.

De kinderen leerden Marjolein Pottie kennen. Zij is de illustrator van kinderboeken.

We konden samen 5 filmpjes bekijken, al dan niet met opdracht.

Zo las ze voor met haar kamishibai van "De ijsbeer en de nacht". Dit is een boek dat ze samen met de auteur Bouke Billiet in Zweden maakten.

We knutselden samen feestvlaggetjes en konden al ontdekken aan welk nieuw boek ze nu aan het werken zijn.

Tot slot kregen we de opdracht om schoendozen om te toveren tot feesttaferelen. 

Wauw!! Wat keken we er naar uit om deze filmpjes te bekijken. 

Dank je wel bib Steenokkerzeel, dat we deel mochten nemen!

 

Groetjes van de kapoenen van het tweede!

Paasgebeuren in 2A

Dat de kapoenen van 2A graag lezen, dat is een feit.
Aangezien voor hen de vakantie een weekje vroeger begon, sloten we de voorbije periode af met een gezellig moment in de "leeshut".
Ja hoor, jullie zien het goed! Er was wat extra gezelschap bij! 
De dag ervoor kwam de vraag: "Juf, mogen we eens een knuffel meebrengen?"
Hoe kon ik dat nu weigeren, ook mijn "Loebas" kreeg die dag een plaatsje op mijn bureau.
Je kan ook nog zien hoe we de lente en Pasen in de klas brachten. 
Onze paashaasjes kan je nog aan de ramen bewonderen.
 

Groetjes, de juf en de kapoenen van 2A!

"Boeken lezen is een feest" in 1A

Jippie jee,

Ook wij doen mee!

Ons nieuw klasboek, het kartonnen kasteel, werd met plezier gelezen.
Na het fijne verhaal maakte we ook ons eigen kasteel.
Nee, dit was niet zomaar een kasteel, maar een kleurrijk kartonnen leeskasteel!

Wij zijn alvast fan!

Het jeugdboekenlied zorgt voor een extra sfeertje in de klas.

Zing maar mee:

 

‘’Rekenboeken, tekenboeken, luisterboeken, snuisterboeken

Dikke boeken, stickerboeken, malle boeken, ALLE BOEKEN

Boeken lezen is een feest!’
De kapoenen van 1A en juf Rani

"Lezen is een feest"IN 4A

Elke ochtend lezen we in het vierde leerjaar een kwartiertje in ons boek. Tijdens de jeugdboekenmaand mag het al eens wat specialer vindt onze juf! 

Omdat het vandaag te koud was in de leeshut mochten we zelf een leuk plekje zoeken in de klas. Alles mocht (voor een keertje ;)!

Enkele kinderen maakten het gezellig onder de bureau's, anderen zochten dan weer steun door hun boekentas te gebruiken, ... 

Iemand koos er zelfs voor om languit onder het bureau van de juf te gaan liggen! Lezen was vandaag nog een groter feest! 

Na ons leeskwartiertje tellen we alle bladzijden op.
Elke bladzijde staat gelijk aan 1 km...   Op het einde van de week reizen we steeds verder! 

Zo maken wij in coronatijden toch nog de gezelligste tripjes!
We bezochten (via Google Maps) al München in Duitsland en Rome in Italië!
We kuierden gezellig door de straten en bezochten verschillende monumenten!
Zijn jullie ook benieuwd waar we eind deze week belanden? 
Juf Marleen

Bouw je mee met 2A?

Dat de kapoenen van 2a heel leergierig zijn is zeker en vast een feit.

Tijdens het thema over "wonen" leerden ze vanalles bij.

Metselaar, mortel (neeeeee, geen wortel), truweel, ... ze kunnen het allemaal.

Waarvoor dient een waterpas? Hoe wordt cement gemaakt?...

Als afsluiter van het thema maakten we kleine bouwhoekjes. 

(Van de suikerklontjes mochten we niet smullen, deze staan al jaren in de juf haar kast...)

 

De kapoenen van 2A

Pyjamadag voor Bednet 1A

Moeilijk om de ogen open te houden op de Pyjamadag van Bednet.

Het was een duperfijne dag!

De kapoenen van 1A en juf Rani

Lezen is een Feest! (2A)

Zoals jullie wel weten, 

mogen we het plezier in lezen niet vergeten.

Het hele jaar door werkten we al rond boeken,

we waren zeeeeer enthousiast toen we een nieuwe "schat" moesten zoeken...

Op 1 maart werd de jeugdboekenmaand geopend,

de "leeshut" vonden we al lopend!

Ons nieuwe klasboek is dolle pret...

We hebben het op een mooi plaatsje gezet.

We kunnen genieten als iedereen op een rustig plaatsje leest,

maar als de juf voorleest nog het meest.

Boekenbattle, boekenrestaurant, boekentrein, ...

elke vorm van lezen is een echt festijn!

Ondertussen lezen we met nog veel plezier,

de mooie foto's vinden jullie hier.

 

De kapoenen van 2A

Hoekenwerk in L1A

Elke week oefenen houden we een super fijn hoekenwerk om alles een beetje te herhalen.
Deze week konden de vriendjes van 1A zich vertoeven in de sommenhoek, splitsijsjes-hoek, torens bouwenhoek, leesganzenbord en zoveel meer.

Hoekenwerk is top!

Groetjes, 
Juf Rani 1A

Thema Water in L1B:Spitter - spetter - spat: water op ons pad!

Ons nieuwe thema voor wero was kletsnat.
We leerden over water en maakten zelf een waterfabriek. Zo leerden we hoe filters werken in de waterzuiveringscentrale.
Doorheen de school gingen we op zoek naar buizen, stroomt hier vuil of proper water door?
Hoe komt het dat het water vlot door de buizen stroomt?
Wist je dat er zelfs een waterkringloop is? Die gaat steeds door en door?
We beluisterden het verhaal van 'de mooiste vis van de zee' en maakten een fonkelend kunstwerk. 
Kijk maar aan ons raam op de Van Frachenlaan, je zal schrikken.
Kortom, een boeiend thema!
De kapoenen van 1B

Thema Water in L1A

Het nieuwe jaar start met een nieuw WERO- thema, water.
We hebben geleerd hoe we goed voor onze tanden moeten zorgen. 
We keken leuke filmpjes, maakte fijne tekeningen en gingen natuurlijk ook onze tanden echt poetsen.

Met snoetjes vol tandpasta sloten we de dag fijn af. 
Smile! 

Groetjes,
Juf Rani

Nieuwjaarswensen...

2020 is een raar jaar geweest!
We zaten en zitten vaak thuis, maar op school vliegen de maanden voorbij!
Net voor de kerstvakantie hebben we elk een kaartje geschreven voor een bewoner van het woonzorgcentrum Floordam te Melsbroek!
Zo hopen we ook hun hart tijdens de feestdagen te verwarmen!

Juf Marleen en de vierdeklassers

Hart onder de riem...

Het is weer bijna tijd voor de gezelligste tijd van het jaar, Kerstmis.
Alleen vieren we dit nu een beetje anders dan anders.
Om enkele mensen een hart onder de riem te steken, maakte 1A zeer fijne kerstkaartjes.
Een warme groet en lieve kerstwensen voor de bewoners van WZC Floordam.
Wij wensen jullie een vrolijk kerstfeest!

Warme groetjes,

Juf Rani en 1A